
Nafi Atuf Kansu
(d.1890 Mekke – ö.1949 Ankara)
1890 yılında babası doktor Aziz Emin PaÅŸa‘nın vazifesi nedeniyle
bulunduÄŸu Mekke‘de doÄŸan Kansu, ilk, orta ve lise tahsilini Edirne‘de
tamamlamıştır. Edirne Mülki Ä°dadisinden 1906 yılında mezun olan Nafi
bey aynı yıl giriÅŸ sınavını kazanarak Ä°stanbul‘da Mülkiye Mektebi(Siyasal
Bilgiler Fakültesi)’ne kaydoldu ve Mülkiye’yi 1910 yılında pekiyi derece ile
bitirdikten sonra Edirne’ye Maiyet Memuru olarak tayin edilmiÅŸtir. Bu
vazife ile birlikte Edirne Nimet-i Hürriyet Mektebinde(Ä°ttihat Terakki
Mektebi) müdürlük ve öÄŸretmenlik görevine de devam eden Nafi bey fikir
adamı olarak eğitim alanında gelişimi ve yenileşmeyi savunmasının yanı
sıra bu görüÅŸünü savunan dergiler çıkarmıştır.
EÄŸitim akımları ve düÅŸüncelerine ilk yer veren önemli dergilerden birisi
olan Say ve Tetebbü (Emek ve AraÅŸtırma) adlı dergi Nafi Atuf bey ile Mehmet
Vehbi bey tarafından Edirne’de yayınlanmaya baÅŸlanmıştır. 1912 yılında
Edirne’nin Bulgar iÅŸgalinde ailesini Ä°stanbul’a gönderip Kaleiçinde bulunan
Askeri Hastanenin MüdürlüÄŸünü, iÅŸgal sonrasında ise bir müddet Edirne
Erkek ÖÄŸretmen Okulu MüdürlüÄŸünü de ifa etmiÅŸtir.
1914 yılında Ä°stanbul‘da bir müddet DarüÅŸÅŸafaka‘da Müdür Yardımcılığı ve öÄŸretmenlik yapmaya baÅŸladıktan sonra aynı yıl Bursa ÖÄŸretmen Okulu’na müdür olarak tayin edilmiÅŸtir. 1912 de Edirne’de izcilikle ilgili baÅŸladığı ve bu alanda ilk sayılabilecek çalışmalarına Bursa’da da UludaÄŸ kamplarına önderlik ederek devam etti. 1915 yılında Ä°stanbul’da, Ä°stanbul Erkek ÖÄŸretmen Okulu Md. yardımcılığı ve Kız ÖÄŸretmen Okulu öÄŸretmenliklerini ifa ettikten sonra bir yıl müddetle ikinci kez Bursa’da, Kız Sanayi Darüleytamı’nda Müdür olarak görev alır. Bu tarihlerde Nafi bey ve eÄŸitimci arkadaÅŸlarıyla birlikte Ä°stanbul’da çıkarttıkları Muallim Dergisi’de eÄŸitim alanında önemli araÅŸtırma ve yazılara kaynak olur. Bu dergide, Nafi Atuf’un eÅŸi ile birlikte bulunduÄŸu Bursa’da, Bursa ÖÄŸretmen Okulu MüdürlüÄŸü sırasında yaptığı ve ülkemizde ilk sayılabilecek öÄŸrenciler kapsamında "Büyüme AraÅŸtırması" yayınlanmıştır. Kansu, 1918 yılından Ä°stanbul’un iÅŸgaline kadar Ä°stanbul Kadıköy Erkek Darüleytam(Öksüz Yurdu) Md.lüÄŸünü yürütmüÅŸtür.
KurtuluÅŸ Savaşı hareketinin varlığını duydu ve çökmekte olan Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu‘nun payitahtından Milli Mücadeleye katılmak üzere 1921 yılının ilk günlerinde Ankara‘ya geldi. Ankara’da Hakimiyet-i Milliye Gazetesi Yazı Ä°ÅŸleri MüdürlüÄŸü ile baÅŸlayan görevlerine genelde mücadelenin eÄŸitim cephesinde yoÄŸunlaÅŸan Nafi Atuf Kansu, Ankara Atatürk Lisesi ve Kayseri Lisesi MüdürlüÄŸü, Orta ÖÄŸretim Genel MüdürlüÄŸü ve 1924 den itibaren üstlendiÄŸi Maarif Vekaleti (Milli EÄŸitim Bakanlığı) MüsteÅŸarlığı ile devam etti. 1924 ve 1927 yılları arasında ifa ettiÄŸi Maarif MüsteÅŸarlığı, Cumhuriyet tarihinin ilk EÄŸitim MüsteÅŸarlığı olarak önem arz etmektedir. 1927 seçimleri ile Maarif Vekaleti MüsteÅŸarlığı’ndan siyasete geçen Kansu, TBMM’nin 8. Dönemi dahil olmak üzere aralıksız 22 yıl, 1949 yılında Kırklareli Milletvekili olarak vefatına kadar devam etmiÅŸtir. Sırasıyla 1927-1949 yılları arasında 3., 4. ve 5. Dönemlerde Erzurum, 6. Dönemde Giresun ve 7. ve 8. Dönemlerde ise Kırklareli’nden milletvekili olarak Meclis çalışmalarına katılmıştır. TBMM tarafından Nafi Atuf Kansu’ya 1927 yılında “Mücadele-i Milliye'de asari hamaset ve fedakarisinden” dolayı Ä°stiklal Madalyası verilmiÅŸtir.
1928 yılında Atatürk tavsiyeleri ve himayelerinde kurulan Türk Maarif Cemiyeti’nin(Türk EÄŸitim DerneÄŸi) bizzat kuruluÅŸunda çalışan Kansu, 1928 den 1935 yılına kadar 2 dönem bu derneÄŸin BaÅŸkanlığını da yapmıştır. Nafi Atuf Kansu, 28 Ekim 1949 tarihinde, 59 yaşında iken Ankara’da vefat etmiÅŸtir.
1932 yılında gerçekleÅŸen açılışından itibaren uzun süre idareciliÄŸini yaptığı Halkevleri teÅŸkilatı onun zamanında çok geliÅŸmiÅŸ ve büyümüÅŸtür. Ankara Halkevi BaÅŸkanlığında bulunan Nafi Atuf Kansu, Halkevlerinin yayın organı Ülkü Dergisinde de yöneticilik yaparak birçok sayıya yazılarıyla emeÄŸini katmış ve derginin düzenli çıkması ve yaygınlaÅŸması için basımından dağıtımına kadar birçok konuda özveri ile çalışmıştır.
NeÅŸriyatında bizzat görev aldığı Say ve Tetebbü, Muallim gibi mesleki dergilerin yanında Türk Yurdu, Terbiye, Ülkü, Yücel, Hayat gibi dergilerde eÄŸitim, ahlak meseleleri ve kültür politikaları konusunda birçok yazı ve makaleleri bulunmaktadır.
1938 den 1947 yılına kadar Parti Yönetim Kurulu Üyesi ve 1944-1947 yılları arasında CHP Genel SekreterliÄŸi Yardımcılığı ve Genel Sekreterlik görevlerinde de bulunan Kansu, bir öÄŸretmen olarak ise Türk EÄŸitim alanına ÅŸu eserleri bırakmıştır.
-Yeni Mektepde - Edmond Demolins'den (1912)
-Vatanım Coğrafyası (1914)
-Frobel (1914)
-Fenn-i Terbiye Tarihi (1916)
-Tolstoy-Ä°ptidai Muallimi (1919)
-Pedagoji tarihi (1929)
-Türkiye Maarif Tarihi Hakkında Bir Deneme-2 Cilt (1931-1932)
-Türklerin Terbiyeye Hizmetleri (1932)
-Ä°lk Kültür Ä°zleri ve Nakil Vasıtaları (1933)